117 persones rescatades i centenars d'auxiliades en la Missió 100 d’Open Arms

El vaixell Open Arms ja torna al Mediterrani central per a la Missió 101

El 23 de juny, després de dues intensives setmanes d'operacions de salvament al Mediterrani central, acabava la missió 100 a bord de l’Open Arms.

Pocs dies després de sortir del port de Barcelona, el nostre remolcador Open Arms realitzava en aigües al sud de l'illa italiana de Lampedusa la primera assistència a 106 persones que viatjaven amuntegades en una embarcació procedent de Tunísia. Es va entregar a totes les persones a bord, entre elles diverses dones, uns armilla salvavides, i es va esperar l'arribada de la Guarda di Finanza italiana perquè fossin traslladades a terra.

El 17 de juny, després de diverses hores de recerca, la tripulació de l’Open Arms rescatava en aigües internacionals 117 persones -entre les quals 25 dones, 31 menors i una nena de 3 anys-, que viatjaven en una embarcació de fusta precària i inestable. Fugien del Sudan, Eritrea i Líbia, des d'on havien salpat, amuntegades entre la coberta exterior i una d’inferior d'un vaixell que s'hauria convertit en trampa mortal si no les haguessin rescatat.

117 persones rescatades i centenars d'auxiliades en la Missió 100 d’Open Arms

Després de pujar-les a bord, vam activar els protocols sanitaris per als casos mèdics que necessitaven ser atesos i vam demanar a les autoritats italianes un Port Segur per desembarcar-les. Seguint la seva estratègia d'assetjament i hostigament a les organitzacions de la societat civil que complim la legislació marítima internacional i de protecció de la vida al mar, el govern italià d'ultradreta de Giorgia Meloni va decidir assignar-nos com a port de desembarcament el de Livorno, que és a 650 milles nàutiques des de la zona del rescat, tres vegades més lluny que el Port Segur més proper, a Sicília, que hauria hagut de ser l'escollit, segons estableixen els convenis internacionals. Un exemple més del cinisme i del menyspreu cap al patiment dels més vulnerables per part de les autoritats italianes.

Durant la nostra travessia cap al port de Livorno, l’Open Arms va localitzar 4 embarcacions precàries i sobrecarregades més i va brindar assistència a les 149 persones que hi havia a bord fins a l'arribada de la guàrdia costanera italiana. Finalment, després de 5 dies de navegació, les 117 persones rescatades per l’Open Arms van poder desembarcar a Livorno.

No obstant això, aquest 2023 ja són més de 1.807 les vides innocents perdudes al fons d'aquesta immensa fossa comuna. L'estiu acaba de començar i ens enfrontem a una de les pitjors temporades que podíem imaginar. La situació de guerra i persecució a Líbia i Tunísia, juntament amb la bona climatologia, farà que moltes més persones decideixin creuar, davant la impossibilitat de fer-ho per vies legals i segures.

Per això, després del canvi de tripulació i el subministrament, l’Open Arms posarà altre cop rumb cap al Mediterrani central en la Missió 101. Perquè protegir les vides en perill és la nostra missió, el nostre compromís i la nostra obligació. Avui, més que mai, ets molt important al nostre equip i et necessitem amb nosaltres missió a missió. Sense el teu suport, no serà possible.

 

Autor de les fotos:
Joan Mateu Parra

Subscriu-te

Et mantindrem al dia del que fem