Segon vol humanitari: aliments per Moçambic

Un Boeing 787 de l’organització Solidaire, comandat pel seu president Enric Pinyero, va enlairar-se de Barcelona el passat dissabte amb destí a Nakala (Moçambic) carregat amb més de 33 tones d’aliments, amb l’objectiu d’ajudar en la greu crisi humanitària que està patint el nord del país africà.

Aquest vol humanitari, que va arribar al seu destí diumenge 11 de juliol, és una iniciativa solidària organitzada per les onegés Open Arms i Solidaire, amb la participació de l’empresa de logística Transjunior.

Segon vol humanitari: aliments per Moçambic

Les 33 tones d’aliments consisteixen en llegums, conserves de peix, arròs i oli de gira-sol i han estat entregades a Carites Moçambic, que les distribuirà a les poblacions afectades.

L’objectiu és donar suport a les comunitats de Cabo Delgado - una regió costanera del nord del país africà, a la frontera amb Tanzània - que des de 2017 pateixen continus atacs discriminatoris per part de grups armats afiliats a l’Estat Islàmic que arrasen els petits pobles, els torturen, violen i assassinen.

En aquests últims anys la violència jihadista ha costat la vida de més de 2.800 persones i, almenys,  730.000 moçambiquesos d’aquesta regió han abandonat la seva terra.

Tres quartes parts dels desplaçats a les regions limítrofes són dones i nens, que en molts casos no tenien refugi o s’han trobat indocumentats i lluiten dia a dia per sobreviure.

Aquesta iniciativa forma part de la missió d’Open Arms, que des de fa anys intenta ajudar a resoldre els problemes des de l’origen. A Moçambic, així com en altres països africans, la desesperació de centenars de milers de desplaçats a causa de la violència els empeny a emprendre viatges molt arriscats i perillosos.

LES CAUSES D’UN CONFLICTE OBLIDAT

Segons ACNUR, l’oficina de l’ONU pels Refugiats, la situació a la regió de Cabo Delgado és crítica i es veu agreujada per la pobresa crònica, les crisis climàtiques consecutives i els brots recurrents de malalties, inclosa la COVID-19.

A més a més, el país africà encara s’està recuperant dels dos devastadors ciclons que van tenir lloc el 2019 i està travessant una situació sanitària molt difícil, agreujada per la pandèmia de COVID-19, que ha deixat sense mitjans de vida a gran part de la població, i per l’alt risc de la propagació d’altres malalties infeccioses com la còlera.

Cabo Delgado és una regió rica en pedres precioses i en jaciments de gas natural, i l’explotació dels seus recursos està, en gran part, en mans de multinacionals.

"La realitat és que les necessitats són immenses, es necessiten més recursos de la comunitat internacional però també del govern de Moçambic, i és important actuar abans que sigui massa tard", ha afirmat Gillian Triggs, alta comissionada adjunta per a la protecció d’ACNUR.

Subscriu-te

Et mantindrem al dia del que fem