'La nena del Napalm' a bord del desè vol humanitari d'Open Arms

Fa 50 anys, la fotografia captada per Nick Ut d’una nena vietnamita que corria nua i amb la pell cremada va fer la volta al món i va obrir els ulls a la humanitat sobre la brutalitat de la guerra del Vietnam.

Avui aquella icònica imatge de “la nena del Napalm” està impresa al Boeing 787-8 Dreamliner de l’ONG Solidaire, presidida per Enrique Piñeyro, que el 4 de juliol realitzava, juntament amb Open Arms, un vol humanitari de Varsovia a Regina, Canadà, amb 236 persones refugiades d’Ucraïna a bord.

'La nena del Napalm' a bord del desè vol humanitari  d'Open Arms

Es tracta del desè vol humanitari realitzat per Open Arms per donar resposta a l'emergència a Ucraïna. Ha estat possible gràcies a la suma d'esforços liderada per Solidarie, en col·laboració amb la Fundació DKV Integralia i amb el suport del Saskatchewan-Ukraine Response Team del govern de la província canadenca de Saskatchewan.

A partir d'avui, les persones i més de 90 famílies amb 26 menors d'edat i 8 nadons a bord podran començar una nova vida lluny de les atrocitats d'un conflicte que va començar fa ja més de 4 mesos.

 

El 1972 el crit de dolor d'aquesta nena, anomenada Kim Phuc Phan Thi, que tenia llavors tan sols 9 anys, va arribar a orelles de milions de persones, exigint justícia per a totes les víctimes innocents i contribuint a posar fi a l'horror del conflicte.

"Aquesta foto em va travessar a l'adolescència i recordo que em va transformar. No podia entendre com podien fer allò, va ser un dels moments més dramàtics de la meva vida. I ara, en poder portar-la a ella a l'avió, sento que es tanca el cercle, estem reparant alguna cosa, estem fent alguna cosa", afirma Enrique Piñeyro, qui va invitar a Kim a viatjar al Canadà en aquest vol. "La seva és una bandera anti guerra. El que estem dient és que les guerres són sempre el mateix, així les comenci John F. Kennedy o les comenci Vladimir Putin. És un horror contra la humanitat, és sempre bombardejar escoles, civils, hospitals, matar gent innocent. I són decisions d'un polític que aixeca un telèfon, dona l'ordre de començar les hostilitats i després es desentén de les conseqüències reals", conclou Piñeyro.

 

Kim Phuc Phan Thi és des de fa anys una dona compromesa amb la pau i contra tots els conflictes armats del món i estem orgullosos de què ens hagi acompanyat en el nostre desè corredor humanitari, de Varsòvia a Regina, al Canadà. "Em commou molt. Estic tan agraïda de continuar viva", diu Kim a bord del vol. "Han passat cinquanta anys, és molt fort, però és tan bonica la idea d'Enric de portar-me al passat i convertir això en un missatge per la pau. Estic molt agraïda amb ell, amb Solidaire, amb Open Arms. Aquest és el meu somni, el meu propòsit, la raó per la qual continuo viva".

Des de març, Open Arms ha pogut posar fora de perill en llocs d’acollida a més de 2.000 persones refugiades ucraïneses, en la seva majoria persones d’edat avançada i mares amb nens i nenes, i famílies senceres, que podran viure en pau. 

 

"La fotografia de Kim va servir, el 1972, per denunciar l'ús de napalm contra la població civil durant la Guerra de Vietnam. La fotografia del petit Aylan Kurdi, ofegat quan intentava arribar a les costes gregues amb la seva família, portava a la creació d'Open Arms, aquesta petita ONG sense ànim de lucre que ha aconseguit rescatar més de 62.000 vides a l'Egeu i al Mediterrani en 6 anys", afirma Oscar Camps, fundador i director d'Open Arms, a bord de l'avió.

"50 anys després de la dolorosa fotografia de Phan Thi Kim Phuc, podem preguntar-nos ¿Pot una fotografia canviar el curs de la història? Avui la nostra organització, que es va crear a partir d'una imatge, vola de Varsòvia al Canadà, lloc de refugi per a les 236 persones que fugien de la guerra d'Ucraïna. Vivim en un món amb 63 conflictes armats actius, és que no importen les víctimes de tots ells? Com és possible que imatges com les que veiem cada dia al Mediterrani, a Ucraïna, a Melilla, no ens facin dir ja prou, que demanem un alt a la violència sistemàtica?", es pregunta el fundador d'Open Arms.

Subscriu-te

Et mantindrem al dia del que fem